Out of the box recruitment: werven buiten de gebaande paden

Out of the box recruitment: werven buiten de gebaande paden

In onze blog “het cv is passé” heb je kunnen lezen dat het cv niet langer leidend zou moeten zijn bij het selecteren van de juiste kandidaat voor jouw vacatures. Het cv mist essentiële informatie die het verschil kan maken tussen een goede kandidaat en een top-kandidaat. Talenten, ambities, persoonlijkheid en een match met de bedrijfscultuur zijn uiteindelijk belangrijker. Toch kiezen recruiters vaak nog steeds voor hetzelfde type kandidaten. Bepaalde cv’s trekken nu eenmaal aan. Bovendien moet vaak onder tijdsdruk een keuze worden gemaakt, omdat een vacature nu eenmaal snel moet worden ingevuld. Het meest voor de hand liggende cv is meestal de ‘veilige’ optie. Maar niet altijd de beste optie. Het resultaat is dat jouw team bestaat uit hetzelfde type medewerkers, met dezelfde opleiding en dezelfde soort werkervaring (en mogelijk ook dezelfde talenten). Moet je dat eigenlijk wel willen, een team met allemaal dezelfde karakters? Wij denken van niet. We dagen je daarom uit om het roer volledig om te gooien. Werf eens volledig buiten de gebaande paden. Wat deze out-of-the-box wervingsstrategie jouw bedrijf kan bieden? Dat en meer vertellen wij je in dit blog.

Frisse wind

Door samen te werken met mensen die anders zijn dan jij, word je uitgedaagd om anders te denken. Stel je eens voor dat een besluit moet worden genomen in een groep mensen die qua achtergrond (studie, werkervaring, talenten, competenties) ontzettend op elkaar lijken. Grote kans dat jullie samen snel op één lijn zitten. Zit je echter in een groep mensen met allerlei verschillende werk- en studieachtergronden, dan is de kans groter dat jullie langer moeten discussiëren om tot consensus te komen. Juist die discussie kan interessante ideeën en uiteindelijk een beter besluit opleveren. Succesvolle ondernemingen hebben daarom werknemers in dienst met diverse karakters en kwaliteiten. Die diversiteit leidt tot innovatieve en verfrissende ideeën. Je kunt dus flink profiteren van een frisse wind door je bedrijf.

Culturele diversiteit

Niet alleen diversiteit in kwaliteit en talent leidt tot meer innovatie. Ook diversiteit in etnische achtergrond en geslacht draagt bij aan de creativiteit binnen ondernemingen. Onderzoekers hebben de gegevens van 7615 bedrijven bekeken die hebben meegedaan aan de London Annual Business, een onderzoek naar de prestaties van bedrijven. Daaruit is gebleken dat bedrijven meer nieuwe producten ontwikkelen als het topmanagement cultureel divers is. Verschillen in nationaliteit, etniciteit, geslacht, leeftijd en culturele klasse leveren namelijk verschillende manieren van denken op.

Ga niet over één nacht ijs

Een heel ander type kandidaat aannemen dan dat je gewend bent brengt ook risico’s met zich mee. Past de kandidaat in het team? Heeft zijn of haar achtergrond wel voldoende raakvlak met het type werkzaamheden? Moet je enorm veel tijd investeren in het inwerkproces? Allemaal reële vragen. Ons advies is daarom simpel: neem wat langer de tijd om de kandidaat te leren kennen. Ga niet over één nacht ijs. Kies voor meerdere, informele kennismakingen en meeloopdagen met een potentiële nieuwe werknemer, zodat zowel jij als de kandidaat kunnen testen of de samenwerking “werkt”.

Lastiger dan het lijkt

Wanneer je altijd dezelfde paden hebt bewandeld om nieuwe medewerkers te vinden, is het lastiger dan het lijkt om daar ineens vanaf te wijken. Je blik valt vaak toch onbewust op het cv van die ene kandidaat met dezelfde soort achtergrond als jouw andere medewerkers. Bovendien is een recruiter ook niet helemaal objectief, zijn of haar persoonlijke voorkeur voor een bepaald type kandidaat speelt ook een rol. Een recruiter zou eigenlijk onbevooroordeeld moeten zijn, maar hoe onbevooroordeeld een recruiter ook denkt te zijn, we hebben allemaal onze onbewuste voorkeuren en vooroordelen. Kiezen voor diversiteit betekent daarom een verandering in het selectieproces. Wees je als recruiter en als hiring manager bewust van de vooroordelen die je hebt en zet deze bewust buiten spel.

Van start gaan met out-of-the-box recruitment

Hoe je dan te werk moet gaan? Om te beginnen door de standaard functie- eisen die je hebt opgesteld voor jouw vacatures eens aan de kant te zetten. Welke andere talenten en kwaliteiten kan jouw team gebruiken? Welke kennis mist er nog in jouw bedrijf? Heb je nog geen enkel idee, nodig dan zomaar eens iemand uit met hele andere diploma’s of werkervaring en laat jezelf inspireren. Stel gewoon de vraag: “wat denk jij met jouw werkervaring/talenten/kennis/competenties te kunnen bijdragen aan ons bedrijf?”