Het belang van een succesvolle onboarding voor een goed werkgeversmerk

Het belang van een succesvolle onboarding voor een goed werkgeversmerk

Als snelgroeiend bedrijf, zul je zelf ervaren hebben dat je alles uit de kast moet trekken om je in de “war on talent” van andere werkgevers te onderscheiden. De candidate experience, ofwel de ervaring die de kandidaat opdoet met jouw organisatie vanaf de sollicitatie tot en met de eerste maanden van het dienstverband, is daarbij erg belangrijk. Onderdeel van de candidate experience is het onboarding programma. Een succesvolle onboarding is dé start van een geslaagd dienstverband. Om je bewust te worden van wat een succesvolle onboarding kan betekenen, leggen wij je twee scenario’s voor, geschreven vanuit de visie van een kandidaat.

Scenario 1

Hoera, je hebt de arbeidsovereenkomst ondertekend! Over 2 maanden start je nieuwe uitdaging. De weken gaan voorbij maar je hoort niets van je nieuwe werkgever. Een paar dagen voor je eerste werkdag besluit je zelf je leidinggevende te bellen om te vragen hoe laat je wordt verwacht. Op de eerste werkdag zit je na wat handjes geven aan nieuwe collega’s achter je bureau. Je start je laptop op maar het inloggen op de server lukt niet en je telefoonabonnement lijkt nog niet geactiveerd. Nogal geërgerd sluit je de eerste werkdag af. Pas halverwege de week zijn de problemen opgelost. Nog niemand heeft je verteld wat er nu eigenlijk precies van je verwacht wordt. Na 3 maanden heb je nog geen band opgebouwd met je nieuwe collega’s. Je vraagt jezelf soms af of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Scenario 2

Je hebt de arbeidsovereenkomst ondertekend en nog geen dag later krijg je een e-mail van het Hoofd Personeelszaken waarin ze je feliciteert met je nieuwe baan. Vervolgens krijg je een introductiebrochure voor nieuwe medewerkers thuisgestuurd. In de brochure staat informatie over de geschiedenis en structuur van het bedrijf en je kunt alvast zien wie je nieuwe collega’s worden. De week voor start van het dienstverband ontvang je een bloemetje met succeswensen voor de aankomende eerste werkdag. Op de eerste werkdag staan je laptop, telefoon en andere benodigdheden al keurig klaar. Een mentor-collega maakt je wegwijs in het bedrijf. Je luncht iedere dag samen met je nieuwe collega’s. De tweede week ben je al zelfstandig bezig met een project, als onderdeel van je inwerktraject. In de tweede maand woon je een introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers bij. Je hebt een vliegende start gemaakt en je bent erg blij met je nieuwe werkgever.

Wees eens eerlijk, welk scenario is het meest op jouw bedrijf van toepassing?

Gevolgen van een slechte onboarding

Het tweede scenario laat duidelijk zien wat de gevolgen zijn van een slecht onboarding programma. De nieuwe collega voelt zich minder verbonden met het bedrijf, het duurt langer voordat hij of zij écht productief wordt en de kans op een bad hire wordt aanzienlijk groter. Maar daar blijft het niet bij. Maar liefst 72 procent van de mensen met een teleurstellende candidate experience, deelt zijn ervaringen online of praat hierover met bekenden. We hoeven je niet uit te leggen dat dit desastreus is voor jouw werkgeverswerk.

Heeft jouw bedrijf nog een slag te maken op dit gebied? In 4 simpele stappen helpen wij jouw bedrijf toe naar een succesvolle onboardingstrategie.

#1 Wacht niet tot de eerste werkdag

Wacht je met de onboarding tot de eerste werkdag, dan laat je kostbare tijd onbenut. Bedenk je dat alles wat je doet vanaf het moment van het tekenen van de arbeidsovereenkomst, invloed heeft op het beeld van de nieuwe medewerker van jouw bedrijf, hoe verbonden hij of zij zich voelt met het bedrijf en hoe lang het duurt voordat hij of zij écht productief wordt. Allemaal zaken die bijdragen aan een succesvolle start van het dienstverband en onderdeel zijn van een sterk werkgeversmerk. In hoeverre kom je de beloftes na die je hebt gedaan in het sollicitatiegesprek? Dáár draait het nu om. Stuur een bosje bloemen om de nieuwe medewerker te feliciteren met de nieuwe baan en maak ook alvast kenbaar hoe het inwerktraject eruit komt te zien. Nodig de nieuwe medewerker alvast uit voor het eerst volgende etentje met de afdeling. Wil je het helemaal professioneel aanpakken? Lanceer dan een onboarding-app waarin je nieuwe medewerkers laat kennismaken met de historie, cultuur, visie en missie, structuur en werkwijzen binnen het bedrijf.

#2 Begin bij de basis

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar niets is vervelender dan een laptop of telefoon die nog niet werkt, een printer die nog niet is aangesloten of een auto die nog niet (schoon) klaar staat. Het regelen van alle praktische zaken is het eenvoudigst om te realiseren en draagt bij aan een soepel verloop van de eerste werkdag. Die is tenslotte al spannend genoeg!

#3 Schep heldere verwachtingen en communiceer

Zorg dat de nieuwe collega weet wat er van hem of haar verwacht wordt en wat hij van het bedrijf kan verwachten. Maak en deel bij voorkeur een planning voor het inwerktraject. Is er geen vast inwerkprogramma? Schep dan duidelijke verwachtingen door dat aan de nieuwe medewerker te communiceren, maar zorg wel dat de medewerker bij een vast persoon terecht kan met vragen. Wijs hem of haar bijvoorbeeld een mentor toe of zorg dat je zelf voor de nieuwe medewerker klaarstaat. Check regelmatig of de onboarding succesvol verloopt.

#4 Kennismaken met culturele waarden

Onboarding is meer dan alleen de werkwijzen en directe collega’s leren kennen. Een organisatie bestaat uit een historie, een visie, een organisatiecultuur, structuren, hiërarchieën en afdelingen. De eerder benoemde onboarding-app, of een traditionele introductiebrochure, is een manier om de nieuwe medewerker al vóór start van het dienstverband met deze belangrijke zaken te laten kennismaken, maar zorg dat het hier niet bij blijft. Een introductiebijeenkomst of –programma voor nieuwe medewerkers kan een belangrijke bijdrage leveren aan een positieve ervaring met jouw organisatie en bevordert bovendien de productiviteit.