Alles over het creëren en profiteren van een talent pool

Alles over het creëren en profiteren van een talent pool

Op de huidige krappe arbeidsmarkt, is slechts 5 tot 15% van de beroepsbevolking actief op zoek naar een nieuwe baan. Het overige deel van de beroepsbevolking is niet op zoek, of niet actief bewegend op de arbeidsmarkt: de zogenaamde ‘latente doelgroep’. Wil je topkandidaten aantrekken, dan is een vacature plaatsen en wachten niet meer genoeg. Veel mensen zijn tenslotte helemaal niet op zoek of maar heel kort beschikbaar op de arbeidsmarkt. De zogenaamde ‘post and pray’- methode is dan niks meer dan een hengeltje uitwerpen in een hele grote vijver. Om de echte toppers te bereiken zul je verder moeten kijken dan de actieve doelgroep. En dat is best een uitdaging. Want deze latente doelgroep komt niet of zelden op traditionele recruitmentkanalen. Hoe zorg je ervoor dat je toch in beeld komt bij deze kandidaten? Hoe houd je contact met hen en zorg je ervoor dat zij op de langere termijn toch geïnteresseerd zijn in een positie binnen jouw bedrijf? Dat en meer vertellen we je graag in dit blog.

Creëer een talent pool

Om de latente doelgroep te vinden, te binden en te boeien moet je je niet alleen richten op de vacatures van nu, maar op mogelijke kansen in de toekomst. Alleen zo kun je een opening tot een gesprek creëren bij kandidaten die eigenlijk helemaal niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Ga dus aan de slag met het opbouwen van een netwerk aan talenten die op den duur wellicht geschikt zijn voor een functie binnen jouw organisatie: een talent pool.

Een talent pool is het gericht opbouwen en beheren van een bestand met geschikte kandidaten die geïnteresseerd zijn in jouw organisatie. Het creëren van deze pool kost tijd, en afhankelijk van de middelen die je ervoor inzet ook geld. Uiteindelijk zal die investering zich echter ruimschoots terugbetalen. Niets is immers desastreuzer voor de groei van jouw bedrijf dan het niet beschikken over het juiste talent; de juiste medewerkers die jouw bedrijf kunnen helpen groeien. Met het creëren van een pool aan kandidaten voor jouw toekomstige vacatures, heb jij de regie terug in handen. Daar kan zelfs de huidige krappe arbeidsmarkt geen speld tussen krijgen.

Oké, de noodzaak is duidelijk. Maar hoe?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk jouw personeelsbehoefte voor de langere termijn te bepalen. Heb je jouw personeelsbehoefte nog niet in kaart gebracht? Ga dan eerst aan de slag met een strategisch personeelsplan. Vervolgens kun je de criteria vaststellen waar een kandidaat aan moet voldoen om in jouw talentpool terecht te komen. Dit doe je op basis van de culturele match. Nu heb je de kaders dan wel bepaald, maar de talentvolle toekomstige medewerkers zijn er niet zomaar. Waar kom je deze kandidaten tegen? Hoe bereik je ze? Daar zijn diverse middelen voor te bedenken, bijvoorbeeld:

  • Scholen of universiteiten: d.m.v. campus recruitment kom je in contact komen met talentvolle studenten of scholieren die nog niet zijn afgestudeerd;
  • Op netwerkbijeenkomsten, vakdagen of congressen kom je in contact met professionals uit het vakgebied;
  • Online: d.m.v. online communicatie en kennisdeling, te denken aan bijvoorbeeld het posten van vakinhoudelijke blogs, updates op social media over de onderwerpen, diensten, projecten of evenementen waar jouw bedrijf zich mee bezig houdt, presenteer je jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever en kun je in contact komen én contact onderhouden met talentvolle kandidaten. Door het niet (alleen) te hebben over de vacatures van nu, maar over mogelijke kansen op de lange termijn, kun je toch de interesse van de latente doelgroep wekken.

In contact komen én blijven

Ben je eenmaal in contact met potentiële kandidaten, onderhoud dan ook het contact. Niet door gelijk een sollicitatiegesprek aan te gaan, maar door kennismakingsgesprekken te plannen tussen vakliefhebbers. Het doel is elkaar beter te leren kennen, om te zien of er op de lange termijn een match is op basis van de bedrijfscultuur. Zorg ervoor dat je het contact met de kandidaten warm houdt. Daarvoor is meer nodig dan alleen af en toe een belletje. Blijf regelmatig onder de aandacht van jouw potentiële kandidaten en geef de kandidaat de kans om je organisatie te leren kennen: organiseer bijvoorbeeld een meeloopdag op de werkvloer.

De voordelen van een talentpool

Het kost dus wat tijd en energie om een talentpool te bouwen en onderhouden. Maar als je als bedrijf continuïteit en groei wilt realiseren, dan is deze investering het meer dan waard. Op het moment dat er een gat in de bezetting ontstaat, kun je tenslotte altijd teruggrijpen op de door jou zorgvuldig opgebouwde talent pool, vol kandidaten die je al kent en die jou al kennen. En dat brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

  • Rust in het wervingsproces, je hoeft niet onder druk snelle beslissingen te nemen en je creëert meer tijd om kandidaten écht te leren kennen;
  • Sneller iemand aan kunnen nemen als de vacature zich werkelijk voordoet;
  • Je kent de kandidaten al voor je ze aanneemt en zij weten al wat ze aan jou als werkgever hebben: het afbreukrisico wordt dus kleiner;
  • Je krijgt de kans om interessante topkandidaten te spreken die je anders niet aan tafel zou krijgen;
  • Continuïteit in de bezetting en groei van je bedrijf.